Drs. Hannie van Genderen

Hannie van GenderenHannie  van Genderen is klinisch psycholoog/ psychotherapeut en supervisor, leertherapeut en opleider cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Daarnaast is zij sinds 2000 eigenaar van ‘Van Genderen Opleidingen’. Van 1987 tot 2017 was zij betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Maastricht op het gebied van de behandeling van een breed scala aan psychische stoornissen, daarbij nauw samenwerkend met prof. Arnoud Arntz en andere onderzoekers. Vanaf het prille begin in 1996 is zij betrokken bij de introductie van schematherapie voor persoonlijkheidsstoornissen in Nederland, daarin opgeleid door J. Young, A. Beck en C. Padesky. Zij volgde de opleiding Schemagerichte Groepstherapie bij Farrell & Shaw.
Hannie was een van de oprichters van de Vereniging voor Schematherapie en de ISST (International Society of Schema Therapy) en heeft voor beide organisaties bestuurlijke functies vervuld.

Onderwijs 

Zij heeft 30 jaar les gegeven in cognitieve gedragstherapie en vanaf 1999 geeft zij met name cursussen op het gebied van schematherapie. Naast de organisatie van haar eigen schematherapie-cursussen, heeft zij bijna 30 jaar lang verschillende opleidingen (zoals de opleiding psychotherapie, GZ psycholoog en Klinisch psycholoog) mede vorm gegeven en onderdelen daarvan gecoördineerd bij de RINO Zuid. Al jaren geeft zij behalve in Nederland ook diverse workshops en trainingen in een aantal Europese landen (o.a. Aarhus, Berlijn, Freiburg, Geneve, Mainz, Oxford, Warschau en Zurich,) en daarbuiten, zoals in New York en in Moskou.

Publicaties en congresbijdragen

Na eerst middels een groot aantal hoofdstukken te hebben bijgedragen aan diverse handboeken op het gebied van Schematherapie, kwam in 2005 in samenwerking met prof. A. Artnz haar eerste boek uit: ‘Schematherapie bij Borderline-Persoonlijkheidsstoornis’. Dit boek is inmiddels in zeven andere talen vertaald. In 2012 verscheen haar tweede boek ‘Patronen doorbreken, negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen’ (samen met G. Jacob en L. Seebauer). Dit boek is momenteel al in zes talen verschenen. Daarnaast gaf zij een groot aantal lezingen en masterclasses op nationale en internationale congressen.Kijk hier voor een volledig overzicht van haar publicaties en congresbijdragen.

Media

In de pers verschenen diverse artikelen over Hannie.
In het Radio 1-programma Pavlov werd een interview met Hannie uitgezonden.
In het Radio 2-programma De Wild in de Middag werd een interview met Hannie uitgezonden.


Linkedin

Remco van der Wijngaart