Drs. Remco van der Wijngaart

Remco van der Wijngaart
Remco van der Wijngaart is werkzaam als psychotherapeut, opleider en supervisor cognitieve gedragstherapie en schematherapie in een zelfstandige praktijk in Maastricht: www.perspectiefmaastricht.nl. Hij werkte tussen1995 en 2016 in het team angststoornissen en het team persoonlijkheidsstoornissen van de toenmalige Riagg Maastricht, een ambulante GGZ-instelling. Vanaf 1996 participeerde hij aan diverse behandelonderzoeken naar de effectiviteit van schematherapie voor de borderline persoonlijkheidsstoornis, de cluster C-persoonlijkheidsstoornissen en groeps-schematherapie voor borderline persoonlijkheidsstoornis. In dat traject is hij opgeleid door Aaron Beck, Jeffrey Young, Joan Farell en Ida Shaw. Hij is samen met een aantal collega’s jarenlang gesuperviseerd door J. Young.
Samen met David Bernstein heeft hij vanaf 2007 trainingen verzorgd in de forensische setting en therapeuten in die behandelstudie beoordeeld op hun competentie als schematherapeut.
Vanaf 2000 geeft hij naast zijn klinisch werk wereldwijd trainingen, lezingen en supervisie in schematherapie.
In het kader van die opleidingen heeft hij in samenwerking met David Bernstein in 2010 de Engelstalige dvd-box uitgebracht ‘Schema Therapy, Working with Modes’, die inmiddels over de gehele wereld wordt gebruikt in de training en supervisie van schematherapeuten in opleiding. Hij heeft sindsdien gewerkt aan diverse andere dvd projecten m.b.t. schematherapie in samenwerking met diverse docenten in Nederland en Australië.
De nieuwste Nederlandse productie heeft hij gemaakt samen met Hannie van Genderen. In de USB “Schematherapie Stap voor Stap” worden in 68 scenes alle technieken in de verschillende fasen van schematherapie gedemonstreerd.
Remco was tussen 2016 en 2018 Vice President van de ISST (International Society of Schema Therapy).

Publicaties: 

  • Sijbers, G., & Wijngaart, R. van der (2010). Schematherapie in groepen voor borderline persoonlijkheidsstoornissen. PsychoPraktijk, 5
  • Voncken, M.J., Wijngaart, R. van der & Genderen, H. van (2013). Angstbehandeling bij patiënten met een comorbide persoonlijkheidsstoornis. Gedragstherapie 2013, 46 287-302.


Linkedin

Hannie van Genderen