Drs. Remco van der Wijngaart

Remco van der Wijngaart

Remco van der Wijngaart is werkzaam als psychotherapeut, opleider en supervisor cognitieve gedragstherapie en schematherapie bij de Riagg Maastricht. Hij is sinds 1995 werkzaam in het team angststoornissen waar hij ook de opleiding tot cognitieve gedragstherapie volgde. Vanaf 1996 participeerde hij aan diverse behandelonderzoeken naar de effectiviteit van schematherapie voor de borderline persoonlijkheidsstoornis, de cluster C persoonlijkheidsstoornissen en groeps-schematherapie voor borderline persoonlijkheidsstoornis. In dat traject is hij opgeleid door Aaron Beck, Jeffrey Young, Joan Farell en Ida Shaw. Hij is samen met een aantal collega’s jarenlang gesuperviseerd door J. Young.
Samen met David Bernstein heeft hij vanaf 2007 trainingen verzorgd in de forensische setting en therapeuten in die behandelstudie beoordeeld op hun competentie als schematherapeut.
Vanaf 2000 geeft hij naast zijn klinisch werk regelmatig trainingen, lezingen en supervisie in schematherapie in zowel binnen- als buitenland, zoals Engeland, Zwitserland, Polen, Oekraïne en Australië.
In het kader van die opleidingen heeft hij in samenwerking met David Bernstein in 2010 de Engelstalige dvd-box uitgebracht ‘Schema therapy, working with modes’, die inmiddels over de gehele wereld wordt gebruikt in de training en supervisie van schematherapeuten in opleiding. Hij heeft ook zijn medewerking verleend aan diverse andere Dvd projecten m.b.t. schematherapie.
Sinds juli 2016 is Remco Vice President van de ISST ( International Society of Schema Therapy).

Publicaties: 

  • Sijbers, G., & Wijngaart, R. van der (2010). Schematherapie in groepen voor borderline persoonlijkheidsstoornissen. PsychoPraktijk, 5
  • Voncken, M.J., Wijngaart, R. van der & Genderen, H. van (2013). Angstbehandeling bij patiënten met een comorbide persoonlijkheidsstoornis. Gedragstherapie 2013, 46 287-302.

Linkedin

Hannie van Genderen